Sommar och soool!

|3/05, 2024

Sommar och soool!

Sommaren på ingång! visst är det härligt? =) 

Med sommaren kommer många faror vi ska nu gå igenom några av dem....

1. Bada med hund.

2. Fästingar.

3. Överhettning. 

Mer tips och trix hittar ni på svedeas sida: Svedeas Tips och råd
Har ni inte spanat in den sidan, så gör det! mycket bra information finns där.

Bada utomhus med hund kan vara en självklarhet för många under sommaren! 
även om bad både är roligt och svalkande för hunden är det några saker man måste tänka på, 

Algblomning och giftiga alger

Algblomning blir tyvärr allt vanligare under sommarmånaderna. Försök därför att alltid bedöma vattnets kvalitet innan du släpper i hunden och låt den absolut inte bada om vattnet har en grumlig, gulaktig eller blågrön yta. Alger förekommer i både söt-, bräckt- och saltvatten och innehåller ofta blåalger som är giftiga för hunden. Får den i sig det farliga algvattnet kan hunden få livshotande lever- och nervskador och måste därför till veterinär direkt. Typiska symptom är att den börjar darra, kräkas, få problem med balansen och ibland kramper.

Vattensvans

Vattensvans kan drabba hundar som älskar att bada ofta eller som är ute länge i kallt och regnigt väder. När det inträffar får hunden en kraftigt ömmande svans som gör ont både vid beröring och när den försöker röra den. Svansen börjar hänga slappt rakt ner och hunden försöker att inte röra på den. Den kan förlora aptiten, verka nedstämd och en del tikar kan ha svårt att kissa normalt. Orsaken till vattensvans är inte helt klarlagd, men symptomen uppkommer oftast efter att hunden badat. Som tur är brukar symptomen försvinna av sig själv efter 2-5 dagar, men man kan behandla med smärtstillande och antiinflammatorisk medicin. Kontakta gärna en veterinär för rådgivning om hur du bör gå tillväga.


Vattenförgiftning

Vattenförgiftning kan inträffa om hunden dricker för mycket vatten och dricker för snabbt. Det bör du vara vaksam på då hundar har svårt att veta när de ska sluta dricka, till exempel när de badar. Vattenförgiftning skapar en obalans i kroppens elektrolyter och den stora mängden vatten späder ut natriumhalterna i blodet. Det gör att kroppens celler börjar vattenfyllas och svälla upp. Detta kan påverka både hjärnan och det centrala nervsystemet och kan i värsta fall innebära att hunden avlider. Tecken du bör se upp med är trötthet, vinglighet, yrsel, överdrivet kissande, förlorad aptit, kräkningar, uppblåst mage, vidgade pupiller och ibland även andningssvårigheter, kramper och medvetslöshet.


Så här skyddar du din hund mot fästingar.
 

Ta bort fästingen direkt

Fästingsjukdomarna Borrelia och Anaplasma smittar inte direkt när fästingen bitit sig fast. Det kan ta ett bra tag innan smittan överförs. Därför ska du ta bort fästingen så fort som möjligt om den hunnit bita sig fast så den inte hinner smitta din hund. TBE överförs däremot ofta i samband med själva bettet eller strax efteråt, men TBE-viruset är och andra sidan mycket ovanligt.

Använd fästingplockare

Undvik att plocka bort fästingar med fingrarna eller en pincett. Då finns risken att du inte får med hela kroppen. Du bör inte heller smörja in fästingen med någon form av vätska eller fett. Det kan få fästingen att kräkas ut smittämnen i såret. Skaffa istället en fästingplockare och läs instruktionerna innan du använder den. Du hittar dem på apotek och djuraffärer.

  • Se till att få ett bra grepp om fästingen, så nära hundens hud som möjligt.
  • Dra försiktigt rakt ut. Du behöver inte skruva ut fästingen.  
  • Tvätta efter med desinfektionsmedel och vatten.
  • Få med huvudet om det är möjligt
    Fästingens huvud kan inte leva på egen hand. Det är alltså ingen fara om huvud sitter kvar i huden när du tagit bort kroppen. Håll bara ett öga på det och se om det försvinner. Kroppen brukar göra sig av med inkräktare. Om huvudet sitter kvar efter några dagar kan du försöka att få loss det med en pincett.

    Det finns många olika hjälpmedel för att bli av med fästingar, rådfråga er veterinär om ni är osäkra på vad som passar er bäst. ( Jag själv föredrar Bravecto och har alltid kört med det) 


    Fästinghalsband
    De godkända fästinghalsbanden innehåller en aktiv substans som utsöndras lite i taget och tas upp i hundens hud. De är receptfria, prisvärda och enkla att använda. Du kan snabbt ta av halsbandet om det skulle uppstå några biverkningar. Exempel på fästinghalsband för hundar:
    • Seresto
    • Scalibor


Droppar och spray

En spot on-lösning är fästingmedel i form av droppar eller spray som appliceras i hundens nacke, så hunden inte kan slicka i sig det. Den aktiva substansen, som med fästinghalsbanden, sprider sig sedan i huden. Spot on-lösningarna är receptfria och du hittar dem till överkomliga priser. Exempel på spot on-lösningar mot fästingar på hund:

  • Frontline
  • Exspot


Fästingtabletter

Fästingtabletter är receptbelagda tuggtabletter som innehåller en aktiv substans mot fästingar. Tuggtabletter är enkla att ge och effekten försvinner inte vid schamponering. Fästingtabletterna verkar snabbt, i och med att de kommer direkt in i kroppen och ger ett långverkande skydd mot fästingar. Tiden som effekten kvarstår skiljer sig mellan preparaten, men den kan räcka upp till tolv veckor. Exempel på fästingtabletter för hundar:

  • Bravecto*
  • Simparica
  • Nexgard


    * När Bravecto dök upp 2014 uppstod en infekterad debatt kring medlet, men det finns inga välgrundade skäl för oro. Jag använder själv Bravecto som ett bra och effektivt fästingmedel.


Hundar älskar värmen,
men man måste se upp för överhettning! 

Tungan reglerar hundens temperatur

Hundens normala kroppstemperatur ligger mellan 38 - 39 grader. Kroppstemperaturen varierar mellan olika raser, hundens ålder och om hunden motionerats eller vilat. Hunden kyler sig själv genom att hässja, det vill säga genom att andas snabbt med öppen mun. När vätska från saliven avdunstar går det åt värme vilket tas från tungan. Tungan och det blod som passerar igenom tungan och munhålan kyls ned och kroppstemperaturen sänks. Om den omgivande temperaturen är alltför hög räcker inte detta till för att hålla kroppstemperaturen på en normal nivå och hunden blir överhettad. De hundar som har korta käkar, som mopsar, bulldoggar och liknande raser, är mer trånga i svalget och därför mer känsliga för överhettning och värmeslag.

Symptom på att hunden är överhettad

Vid överhettning stiger hundens kroppstemperatur farligt mycket. Hunden blir först orolig, men blir sedan snabbt slö och apatisk. Saliven rinner, tungan hänger ut och andningen blir snabb och ytlig. Slemhinnans färg är först kraftigt röd på grund av att kärlen i början är utspända. Slemhinnan kan sedan blekna och då är tillståndet kritiskt. När slemhinnans färg bleknar tyder det på att blodcirkulationen inte fungerar tillfredsställande och hunden är på väg in i en cirkulatorisk chock, vilket är mycket allvarligt. Om kroppstemperaturen stiger ytterligare kommer hunden att kollapsa och bli medvetslös och det är även stor risk att hunden dör.

Är din hund överhettad?
Gör så här:

Förhindra att kroppstemperaturen stiger

Om din hund blir överhettad ,eller om du hittar en överhettad hund, är det viktigt att först och främst förhindra att kroppstemperaturen stiger ytterligare. Det viktiga är alltså inte att snarast möjligt få hunden att återgå till normal kroppstemperatur, utan bara se till att läget inte förvärras.

Sänk hundens kroppstemperatur långsamt

Hunden kan duschas eller sänkas ner i vatten, där huvudet varsamt ska hållas ovanför vattenytan. Vattnet ska inte vara för kallt, det ska vara runt 20 grader. Det är även bra att lägga våta handdukar på hunden. Om behandlingen fungerar märks det på att hundens andning blir lugnare och att hunden åter börjar intressera sig för omgivningen.

Kyl inte hunden för mycket och för fort

Eftersom hundens normala mekanismer för temperaturreglering inte fungerar är det stor risk att temperaturen fortsätter att falla och att hunden istället drabbas av undertemperatur som kan vara mer allvarligt än övertemperatur. Håll noggrann koll på kroppstemperaturen under nedkylningen och ta det försiktigt när temperaturen börjar sjunka. Vid kraftigt sjunkande temperatur, torka hunden noga och vira in den i en filt eller liknande.

Kom ihåg!

Lämna aldrig din hund i en varm bil eller fastbunden utan tillgång till skugga! Se också till att hunden alltid har ordentlig tillgång till vatten och frisk luft när det är varmt ute och var uppmärksam på om hunden visar tecken på överhettning. En hund som blivit överhettad ska helst alltid undersökas av veterinär. De första dagarna efter överhettningen ska hunden vila och undvika att motionera.


Lite tips:

 Dricker din hund dåligt? 

1. Testa att frysa in maten i en skål med vatten, då blir det en stor isglass att slicka i sig. 

2. Köp våran Fantastiska Fodax frystorkat foder, enkel att blanda och hunden får i sig vätska samtidigt som det smakar riktigt gott! 
Finns i smakerna: Fodax Vilt och Fodax Premium

3. Blodpulver från svenska djurapoteket är också en bra produkt för att smaksätta sin hunds isglass med! ni hittar den här: Blodpulver

4. Vi har även ett roligt sommar kit till hunden, som innehåller bland annat en isglass man kan frysa om och om igen =) flytande boll och Frisbiee. 
ni hittar den här: Leksaksmix

Hoppas ni fick lära er något nytt genom detta, och glöm inte njuta av sommaren också! <3